Povezanost samootežavanja s pozitivnim i negativnim perfekcionizmom - Lotar, Martina; Kamenov, Željka (2006)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati je li samootežavanje (engl. self-handicapping)) adaptivna ili neadaptivna strategija samozaštite i samopredstavljanja pa se stoga ispitivao odnos samootežavanja i pozitivnog (adaptivnog) odnosno negativnog (neadaptivnog) perfekcionizma. Pozitivni perfekcionisti si postavljaju visoke, ali dostižne ciljeve koje prilagođavaju situaciji, motivirani su željom za uspjehom, a osjećaj vlastite vrijednosti im je neovisan o ishodu. Negativni perfekcionisti si postavljaju nerealne i nedostižne ciljeve, izrazito su rigidni, motivirani su strahom od neuspjeha, usmjereni na izbjegavanje pogrešaka, a kod neuspjeha su izrazito samokritični. Skala samootežavanja i Skala pozitivnog i negativnog perfekcionizma (PNPS) primijenjena je na 337 studenata (133 muškarca i 204 žene) različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati su pokazali da nema statistički značajne povezanost između samootežavanja i pozitivnog perfekcionizma te da postoji umjerena pozitivna povezanost između samootežavanja i negativnog perfekcionizma. Također se pokazalo da su osobe s visokim negativnim perfekcionizmom statistički značajno više sklone samootežavanju nego one s niskim. Uz određena ograničenja, zaključeno je da rezultati ukazuju na neadaptivnu prirodu samootežavanja.
HRV