Namjenski film i fenomen filmske propagande - Gilić, Nikica (Array, 2006)
Namjenski film zasebna je filmska kategorija konstituirana iz perspektive sustava umjetničke filmske komunikacije, definirana neumjetničkim funkcijama filmskoga medija. Neki su teoretičari propagandnu vrijednost smatrali dominantnom u odnosu na estetičku i druge vrijednosti dokumentarnog ali i igranog filma, no pomnija analiza pokazuje da je riječ o sasvim različitim kriterijima vrednovanja.