Bilješke o narodnom životu u romanima Martina Kukučina - Škrbić Alempijević, Nevena (2004)
U radu se, na temelju djela slovačkoga književnika Martina Kukučina, razmatra pitanje na koji način i u kojoj mjeri beletristika može poslužiti kao izvor etnografskih podataka. Prikazuju se dva Kukučinova romana: Kuća u strani, lociran u bračkoj seoskoj sredini, i Mati zove, u kojem opisuje način života u dalmatinskoj iseljeničkoj zajednici u Čileu. Uz opise segmenata tradicijske kulture (bilješke o načinima privređivanja, odijevanja, o običajima, magijskim postupcima), autor izlaže elemente koje smatra ključnima za konstruiranje ovih zajednica i stvaranje kohezije između njihovih članova. Osim prikaza svakodnevice na Braču, odnosno među dalmatinskim iseljenicima, Kukučin iznosi podatke o tradicijskom nasljeđu još jedne sredine - one iz koje je potekao.
Projekt MZOS
HRV