Kronična bolest, depresivnost i anksioznost - Tadinac, Meri (Array, 2006)
Cilj istraživanja bio je usporediti razinu depresije i anksioznosti oboljelih od psorijaze te gastrointestinalnih bolesti i zdravih sudionika, te provjeriti utjecaj percipirane socijalne podrške na psihološku prilagodbu pacijenata. U istraživanje je bilo uključeno 240 sudionika (70 sa psorijazom, 83 s dijagnosticiranom gastrointestinalnom bolešću i 87 zdravih). Razina anksioznosti određena je STAI upitnikom, razina depresivnosti BDI upitnikom, a percipirana socijalna podrška SS-A ljestvicom. U odnosu na zdrave sudionike, bolesnici obiju skupina imaju povišene razine anksioznosti kao crte, ali se međusobno ne razlikuju po izraženosti ove crte ličnosti, što ide u prilog hipotezi o anksioznosti kao precipitirajućem faktoru za razvoj bolesti. Provjeren je i utjecaj percipirane socijalne podrške na depresivnost i anksioznost kao stanje, te se pokazalo da pacijenti s višom percipiranom razinom socijalne podrške imaju manje razine depresivnosti i anksioznosti. Kod pacijenata oboljelih od psorijaze ne postoje spolne razlike u razini anksioznosti kao stanja (koje su inače dobro utvrđene, te postoje kod zdravih sudionika kao i kod gastrointestinalnih bolesnika), što ide u prilog hipotezi da je psihološka prilagodba teža u slučaju vidljivog oboljenja, iako je ono možda manje tjelesno ugrožavajuće.