Arheološko-konzervatorska istraživanja crkve Sv. Lovre krej sela Crkvara u općini Orahovica (2003.) - Tomičić, Željko (Array, 2004)
Crkva Sv. Lovre pripada rijetkom tipu slavonskih sakralnih građevina preostalih nakon oslobođenja od Turaka i obnovljenih u prvoj polovici 18. st. To su građevine koje su u različitoj mjeri sačuvale srednjovjekovno (romaničko ili gotičko) ishodište i u procesu barokiziranja poprimile većinom utilitarne, skromne barokne osobitosti. Te građevine imaju posebnu vrijednost za slavonsku kulturno-umjetničku i graditeljsku povijest jer se u njima koncentriralo cjelokupno preostalo nasljeđe tog područja. U radu se daje sažeti osvrt na rezultate arheološko-konzervatorskih istraživanja dobivene tijekom godine 2003.