Gramatičko-semantički pristup obradi padeža - Udier, Sanda Lucija (Array, 2006)
U ovome je radu predstavljen gramatičko-semantički pristup obradi padeža. Semantički je po tome što se padeži uče tako što je naglasak na njihovu stalnom povezivanju sa značenjem koje imaju, tj. neprestano se povezuju dubinski i površinski padeži. Pristup je gramatički po sljedećemu: jedan po jedan uče se površinski, a ne dubinski padeži ; učenici uče koji prijedlozi idu s kojim površinskim padežom ; uče se glagolske rekcije. Budući da je hrvatski jezik jedan od jezika s vrlo razvijenom morfologijom, gramatički je pristup u poučavanju nuždan, a unutar njega dalje se što sustavnije obrađuju i uče značenja padeža. Drugim riječima, obje su sastavnice – i gramatička i semantička – jednako važne, a gramatički je pristup okvir semantičkomu.