Razvoj skala za ispitivanje stavova prema izdvajanju djece iz obitelji i udomiteljstvu - Kamenov, Željka (Array, 2006)
Polazeći od potrebe da se bolje upoznaju stavovi stručnjaka, neposrednih provoditelja reforme javne skrbi o djeci u Hrvatskoj te javnog mnijenja kao značajnog socijalnog okvira planiranih promjena u smjeru deinstitucionalizacije skrbi za djecu, primarni cilj ovog rada je opis razvoja Skale stavova prema izdvajanju djece (20 tvrdnji) i Skale stavova prema udomiteljstvu (22 tvrdnje) autorica Ž. Kamenov, B. Sladović Franz i M. Ajduković (2005.) Skale imaju visok koeficijent unutarnje konzistencije, a njihova faktorska analiza ekstrahira interpretabilne faktore koji objašnjavaju zadovoljavajući postotak varijance rezultata. Kao takve predstavljaju dobar temelj za daljnja istraživanja u ovom području. U ispitivanju provedenom za potrebe konstrukcije skala sudjelovalo je ukupno 338 osoba – 164 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi i 174 osobe iz opće populacije. Sudionici su bili u dobi od 18 do 63 godine, a prosječna dob iznosi 34, 80 godina (SD=12, 22). Većina je ispitanika ženskog spola (79, 3%). Analiza rezultata pokazala je da sudionici istraživanja imaju blago pozitivan stav prema oba objekta stava, pri čemu je nešto pozitivniji prema izdvajanju djece iz obitelji nego prema udomiteljstvu. Stavovi stručnjaka se prema oba pitanja statistički značajno razlikuju od stavova ostalih sudionika istraživanja. Stručnjaci imaju negativniji stav prema udomiteljstvu, a pozitivniji prema izdvajanju djece iz neadekvatne obitelji nego što to imaju drugi sudionici. Dobiveni podaci su interpretirani pod vidom teorije kognitivne disonance.