Štovanje sv. Anastazije u Sirmiju, Carigradu i Rimu u kasnoj antici i ranome srednjem vijeku - Vedriš, Trpimir (Array, 2007)
Poznavanje kulta sirmijske mučenice Anastazije u kasnoj antici i u ranome srednjem vijeku važna je polazišna točka za istraživanje štovanja sv. Anastazije (Stošije) u Zadru. U tome smislu, svrha je rada prikazati predpovijest kulta sv. Anastazije u Sirmiju, Carigradu i Rimu. Slijedeći kronološki povijest triju crkava i oslanjajući se na dosadašnjia istraživanja, autor predstavlja nekoliko manje poznatih izvora, te upozorava na neka od otvorenih pitanja povezanih s kultom sv. Anastazije. U slučaju Sirmija, nedostatak pisanih izvora i arheološke građe nadopunjen je širom kontekstualizacijom povijesne situacije u Panoniji, te otvorenim pitanjem širenja kulta sv. Anastazije u 4. i 5. st.. Utemeljenje carigradske crkve i razvoj kulta nakon prijenosa relikvija iz Sirmija analizira se prvenstveno u svjetlu izvještaja bizantskih kroničara i hagiografskih legendi. Najranija se povijest crkve sv. Anastazije u Rimu obrađuje u okviru hipoteza istraživača rimske sakralne topografije. Za razumijevanje osobitoga položaja sv. Anastazije u srednjovjekovnoj rimskoj liturgiji posebno se naglašava važnost rimske urbane arheologije i ranosrednjovjekovnih liturgijskih izvora.