Međukulturalna kompetencija u nastavi stranoga i drugoga jezika - Novak Milić, Jasna (Array, 2006)
Neosporna je činjenica da svako učenje, odnosno poučavanje stranoga jezika podrazumijeva i, izravno ili neizravno, učenje o kulturi, odnosno usvajanje osnovnih kulturnih činjenica presudnih za snalaženje i preživljavanje u zemlji u kojoj se govori J2. Različite skupine učenika strani jezik uče ponajprije kako bi njime komunicirali u svakodnevnome životu. A da bi se jezikom služilo na odgovarajući način, nužno je, osim jezične, postići i međukulturalnu kompetenciju. Stoga bi učenje o navikama, pravilima ponašanja, običajima i sl. trebalo činiti jednako važnu sastavnicu nastave kao i gramatika ili pisanje. Jer, nepoznavanje pravila ponašanja u određenim situacijama može jednako često, ako ne i češće, biti uzrokom nesporazuma kao i pogrešna uporaba gramatičkih struktura. Čini da je određenu međukulturalnu kompetenciju katkada važno postići i prije jezične, jer je često potrebna već pri prvome susretu s novom kulturom. U ovome se radu raspravlja o važnosti međukulturalne kompetencije te o mogućnostima njezinoga razvoja u nastavi stranoga ili drugoga jezika.