Poteškoće u prevođenju frazema (na primjerima hrvatskih i poljskih frazema) - Vidović Bolt, Ivana (Array, 2006)
Jedno od temeljnih obilježja frazema svakako je otežana mogućnost njihova prevođenja. Iz prijevoda hrvatskih i poljskih književnih djela izdvojeni su frazemi prevedeni potpunim ili djelomičnim ekvivalentom, odnosno kalkom ili rečenicom bez frazeološkoga obilježja.