Konceptualizacija prirode kao vrijednosti javnog dobra i aspekti njene valorizacije - Čaldarović, Ognjen (Array, 2006)
U radu se iznose osnovni sociološki aspekti vrednovanja prirode "kao takve" i kao predstavnika javnog dobra s naglaskom na potrebu respektiranja vrijednosti koje u njoj postoje bez ljudske intervencije. U radu se izlažu aspekti upotrebnih i neupotrebnih vrijednosti prirode kao resursa, a razmatraju se i posljedice ugrožavanja navedenih vrijednosti. Vrši se i razlikovanje između "socijalnih" i "socioloških" posljedica ugrožavanja prirode te se ukazuje na potrebu kompleksnog provođenja analiza u okviru studija utjecaja na okoliš. Dat je primjer analize sociološke prosudbe na Delti Neretve.