Drugo razdoblje razvoja testova i postupaka testiranja u Republici Hrvatskoj od 1932. do 1948. godine - Matešić, Krunoslav (Array, 2006)
Nakon priprema obavljenih tijekom 1931. godine, 2. siječnja 1932. započela je s radom Stanica za savjetovanje pri izboru zvanja u Zagrebu. U osnutku Stanice sudjelovao je prof. dr. Ramiro Bujas. U Stanici je kao psihotehničar (psiholog) počeo raditi dr. Zlatko Pregrad, Odmah su razvijani i primjenjivani psihologijski testovi, ponajprije namijenjeni mjerenju intelektualnih sposobnosti. Od 1935. privremeno, a od 1937. za stalno u Stanici počinje raditi dr. Zoran Bujas. Nakon početnih adaptacija poznatih i priznatih inozemnih testova koje su učinili Zlatko Pregrad i Ramiro Bujas, Zoran Bujas počinje razvoj vlastitog instrumentarija. Godine 1937. Ramiro i Zoran Bujas objavljuju 'Seriju Z', a 1940. Zoran Bujas i Boris Petz izdaju 'Seriju R', koju su 1944. preradili u 'Seriju R-II'. U vrijeme Staljinovog napada na Jugoslaviju 1948. godine, članovi KP-a, studenti psihologije, organiziraju napad na Ramira Bujasa, Adelu Ostojčić i Zorana Bujasa u svezi s njihovim ideološkim stavovima te uporabom psihologijskih testova i prakse testiranja. Premda je napad na testove imao prividno iste korijene kao i onaj koji je doveo do zabrane testova u SSSR-u 1936. g. razlozi napada na testove i praksu testiranja u Hrvatskoj bili su posve drugi. Savjetovalište pri izboru zvanja ukinuto je i pet u njemu zaposlenih psihologa preko noći je ostalo bez posla. Osim u okviru spomenute jedinice za profesionalnu orijentaciju, u navedenom sedamnaestogodišnjem razdoblju u Hrvatskoj nije postojala neka druga značajnija psihodijagnostička praksa. Godine 1952. dolazi do obnavljanja službe profesionalne orijentacije, čime započinje treće razdoblje u razvoju testova i postupaka testiranja u Republici Hrvatskoj.