Krosvalidacija hrvatske verzije Pavlovijanskog upitnika temperamenta (PTS) - Lučev, Ivana (Array, 2006)
Pavlovijanski upitnik temperamenta (PTS) sadrži tri subskale namijenjene mjerenju snage ekscitacije (SE), snage inhibicije (SI) te mobilnosti (MO) živčanog sustava. Hrvatska verzija PTS-a, konstruirana 2002. godine (Lučev i sur., 2002), sadrži 69 čestica (po 23 u pojedinoj skali), i u njoj su zastupljene sve definirajuće komponente upitnika. Cilj ovog istraživanja bio je na novom uzorku utvrditi faktorsku strukturu i provjeriti neka svojstva hrvatske verzije PTS upitnika. Upitnik su ispunila 463 sudionika, u dobi od 17 do 26 godina. Koeficijenti pouzdanosti tipa unutarnje konzistencije zadovoljavajući su za sve skale. Međusobne povezanosti skala u skladu su s teorijskim očekivanjima. Utvrđena je faktorska struktura koja odgovara nalazima na drugim jezičkim verzijama upitnika i teorijskim postavkama: tri neortogonalna faktora mogu se interpretirati kao SE, SI i MO, a zajedno objašnjavaju 47.33% varijance.