Acceleration of Hard Disk Subsystem by Use of On The Fly Compression - Mateljan, Vladimir (Array, 2003)
Građa računala je takva da postoji stalni problem nedovoljnog protoka podataka prema jedinicama za pohranu i sa njih. Neka hardverska rješenja mogu se prevladati kombinacijom hardvera i softvera. U ovom radu se predlaže upotreba on-line sažimanja podataka kao tehnike ubrzanja protoka podataka diskovnog podsustava. Postoji više tipova ove tehnike i svaka ima svojih prednosti i nedostataka. Svim tipovima zajednička je značajka nejednako ubrzanje, ovisno o vrsti korištenih podataka. Neki podaci se mogu više, neki manje sažeti. Gledano sa stajališta prosječnog i profesionalnog korisnika, ova tehnika donosi korist uz vrlo male modifikacije na hardveru te bi kao takva u bližoj budućnosti mogla pronaći primjenu i u poslovnoj i u privatnoj upotrebi. U radu se predlaže modifikacija diskovnog sustava u smislu optimalnog protoka podataka.