Relation Betweem the Calculus of Functional Dependence and Calculus of Proposition - Mateljan, Vladimir (2002)
U ovom radu pokazana je mogućnost uspostavljanja odnosa između računa funkcijskih zavisnosti i propozicijskog računa. Pokazano je da se transformacijom Armstrongovih aksioma iz računa funkcijskih zavisnosti može uspostaviti odnos između računa funkcijskih zavisnosti i propozicijskog računa. Pokazano je kako se transformacijom, u konjunktivnu normalnu formu, iskaza iz propozicijskog računa, mogu dobiti: zatvarač skupa implikacija, neredundantni pokrivač skupa implikacija, klase ekvivalencije skupa implikacija, sastavljene implikacije te prstenasti pokrivač skupa implikacija. Uspostavljanjem odnosa između računa funkcijskih zavisnosti i propozicijskog računa, omogućeno je mnogo brže izvođenje zaključaka, te primjena u logičkom oblikovanju baza znanja i logičkom programiranju
Projekt MZOS
ENG