Algorithm for Nodes Arrangement in Graphic Reprezentation of Functional Dependencies Set - Tkalac, Slavko (Array, 1992)
U radu su obrađeni neki problemi grafičkog prikaza skupa funkcijskih zavisnosti. Algoritam koji su razvili Ausiello, Atri i Sacca (1983), nije prilagođen za kompjutorsku obradu i ne rješava problem rasporeda vrhova u grafičkom prikazu skupa funkcijskih zavisnosti. Kao posljedica toga javlja se problem preglednosti grafa. U radu se pošlo od pretpostavke da je optimalan raspored vrhova u grafičkom prikazu onaj u kojem se lukovi, kojima su vrhovi spojeni, minimalno sijeku. Odgovarajući opći algoritam za pronalaženje takvog grafa u teoriji grafova nije poznat. Algoritam koji je razvijen, postepenim reduciranjem zadani skup funkcijskih zavisnosti svodi na jedan od osnovnih oblika koji kompjutorski program prepoznaje. Koristeći raspored vrhova za osnovni oblik, program zatim rekonstruira graf skupa funkcijskih zavisnosti. Za operacije reduciranja i rekonstrukcije zadanog skupa funkcijskih zavisnosti koristi se matrica susjedstva u nešto modificiranom obliku.