Lažni parovi - gradišćanskohrvatski i karaševskohrvatski prema standardnom hrvatskom - Olujić, Ivana (2006)
Gradišćanski i Karaševski Hrvati, pripadnici hrvatske manjine u Austriji i u Rumunjskoj, učeći standardni hrvatski jezik, susreću se sa specifičnim poteškoćama. Naime, već poznati hrvatski idiom, odnosno njihov materinski jezik, prirodan je oslonac i temelj za učenje, ali istovremeno i prirodna smetnja. Jedan su od elemenata neželjene interferencije lažni parovi - riječi koje se u standardnom hrvatskom i u karaševskim ili [i] gradišćanskim govorima pojavljuju u istom ili sličnom obliku, ali - neočekivano - imaju različita značenja. Ta je situacija posljedica odvojenog povijesnog razvoja. Kod dijela lažnih parova razlika je stilske naravi - tako je npr. u gradišćanskohrvatskom sasvim uobičajena uporaba leksema ljeto u značenju "godina" u standardnom hrvatskom jeziku moguća, ali izrazito stilski obilježena.
Projekt MZOS
HRV