Još jedan franački teolog u Dalmaciji: Amalarije iz Metza i njegovo putovanje u Carigrad 813. godine - Vedriš, Trpimir (Array, 2005)
Svrha je rada skrenuti pozornost na, u hrvatskoj historiografiji, dosada nezapaženo putovanje franačkog teologa i carskoga poslanika Amalarija iz Metza u Carigrad 813. godine. Amalarije iz Metza († o. 850.) ugledan ali i kontroverzan liturgičar iz kruga Alkuinovih učenika u svojem je pismu Hilduinu, opatu St. Denisa, ostavio kratku bilješku o svojemu boravku u Zadru. Razgovor sa mjesnim (nad)biskupom poslužio mu je kao povod za raspravu o različitosti liturgijskih običaja. Iako se radi o vrlo kratkom i nejasnome fragmentu, u nedostatku drugih izvora Epistula ad Hilduinum abbatem vrijedan je doprinos poznavanju situacije u Zadru početkom 9. st. Drugi spis, Versus marini, posvećen opatu Petru od Nonantole, uspomena je na putovanje Jadranom i Egejskim morem. Iako u tome spisu Amalarije ne govori izravno o Dalmaciji, njegov spomen "slavenske obale" mogao bi biti odraz tadašnjeg stanja na Jadranu početkom 9. st.