Tri rukopisa "De raptu Cerberi" Dubrovčanina Jakova Bunića (1469-1534) - Jovanović, Neven (2006)
Kataloge brojnih svjetskih knjižnica i zbirki možemo danas, zahvaljujući kompjuterima i internetu, pretraživati iz vlastitog doma, s vlastitog radnog stola. Na taj smo način naišli na tri prijepisa epilija De raptu Cerberi prvog hrvatskog humanističkog epa, a ujedno i jedinog s mitološkom tematikom. Mladenačko djelo Dubrovčanina Jakova Bunića objavljeno je, inače, prvi put 1490. u Rimu, do 1544. doživjelo je još tri izdanja. Koliko zasad znamo, samo jedan od tri rukopisa na koje smo naišli od izvjesnog je tekstološkog interesa (Österreichische Nationalbibliothek, Cod. Ser. n. 12881) ; na drugi možemo ovdje tek upozoriti - još, naime, nije proučen (Milano, Ambrosiana, cod. X 304 inf.) - dok je treći nedvojbeno prijepis tiskanog izdanja iz 1490 (ÖNB, Cod. 3111). No, baš taj treći rukopis, kojemu znamo prepisivača i mjesto nastanka (prepisao ga je Johannes Cuspinianus, u Würzburgu 1491), na zanimljiv način svjedoči o recepciji Bunićeva epilija.
Projekt MZOS
HRV