Prvo razdoblje razvoja testova i postupaka testiranja u Republici Hrvatskoj od 1912. do 1931. godine - Matešić, Krunoslav (Array, 2005)
Autor procjenjuje da bi se ukupan razvoj testova i postupaka testiranja u Hrvatskoj mogao podijeliti u četiri razdoblja. Prvo razdoblje traje od 1912. kada je objavljen prvi prijevod Binet-Simonovog testa pa do 1931. kada je donijeta odluka o osnutku Stanice za savjetovanje pri izboru zvanja u Zagrebu. Drugo razdoblje trajalo je od 2. siječnja 1932., nakon početka rada Stanice pa do kraja 1948. kada nakon političkog napada na ondašnje vodeće psihologe i teoriju testova dolazi do ukidanja testova i prestanka testiranja. Nakon ponovne uspostave službe za profesionalnu orijentaciju 1952. godine pa do stvaranja samostalne Republike Hrvatske traje, uz određene podfaze, treće razdoblje. Četvrto razdoblje započelo je nakon stjecanja neovisnosti. Ovaj članak je posvećen prvom razdoblju nesustavnog, sporadičnog objavljivanja testova i pokušaja testiranja u Hrvatskoj.