Eksperimentalna evaluacija edukativnog seminara o AIDS-u - Ajduković, Marina (Array, 1990)
U ovom radu pratili smo kako seminar o AIDS-u djeluje na razinu znanja oovoj bolesti, stavovima prema načinima rješavanja problema vezanih uz AIDS i na promjenu ponašanja relevantnih za prijenos AIDS-a. Seminar je evaluirao po eksperimentalno komparativno-longitudinalnom modelu. U ispitivanju su sudjelovale studentice socijalnog rada. Rezultati longitudinalne i komparativne usporedbe pokazali su da je efikasnost seminara o AIDS-u relativno mala, odnosno nije evidentirano značajno poboljšanje znanja, liberalizacija stavova ili izmjena ponašanja potencijalno rizičnih za AIDS. Slični rezultati, koji ukazuju na relativno malu efikasnost različitih programa o AIDS-u u stvarnoj promjeni rizičnih ponašanja mladih i drugdje u svijetu, jasno ukazuju na potrebu dodatnog osmišljavanja ovakvih preventivnih akcija, te na njihovu kontinuiranu evaluaciju.