Struktura stavova studenata o problemima vezanim uz AIDS - Ajduković, Marina (Array, 1989)
U okviru šireg istraživačkog programa na sedam studijskih grupa Sveučilišta u Zagrebu (N=1090) provedeno je anonimno i dobrovoljno ispitivanje stavova studenata prema načinu prevencije i rješavanja problema izazvanih bolešću AIDS s ciljem utvrđivanja latentne strukture stavova te nekih njihovih determinanti odnosno korelata. Latentna struktura može se objasniti dvjema relativno nezavisnim dimenzijama liberalnog i restriktivnog pristupa ovom problemu. To znači da se u okviru istog stava mogu priznavati sva prava oboljelima od AIDS-a i osuđivati njihova stigmatizacija, ali i priznavati pravo društvu da sprečava širenje ove bolesti ograničavajući pritom individualna prava oboljelih. Studenti imaju umjereno liberalan stav, a razlike među njima povezane su s njihovom dobi, budućim profesionalnim pozivom, neposrednim iskustvom s rizičnim skupinama homoseksualaca i narkomana i s vrstom izvora informiranja o AIDS-u. Ove spoznaje mogu se iskoristiti za koncipiranje programa profesionalnog pripremanja studenata za suočavanje s okolnostima koje AIDS donosi.