Odnos samoiskazane neotkrivene i otkrivene delinkventne aktivnosti prema društvenim vrijednostima uz parcijalizirani utjecaj socijalnog statusa - Ajduković, Marina; Ajduković, Dean (1988)
Odnos između samoiskazane devijantne i delinkventne aktivnosti i društvenih vrijednosti, procijenjenih skalama odnosa prema socijalističkom samoupravljanju (SAM), etnocentrizmu (ETN), konformizmu (KON), autoritarnosti (AUT) i socijalnog hostiliteta (FROM), analiziran je pod modelom kvazikanoničke analize kovarijance. Podaci su prikupljeni, u okviru šireg ispitivanja, na uzorku od 743 muškaraca, reprezentativnom za jugoslavensku populaciju između 19 i 27 godina. Parcijalizacijom uklonjeno djelovanje faktora socijalnog statusa nije značajno utjecalo na rezultate. Kvazikanonička analiza neotkrivene aktivnosti proizvela je četiri para kvazikanoničkih varijabli od kojih prva dva iscrpljuju najveći dio varijanci (67%). Prvi par varijabli pripisan je općem asocijalnom ponašanju koje se u prostoru vrijednosti prihvaćanjem nesamoupravne orijentacije i socijalnim hostilitetom. Drugi faktor može se objasniti vezom ovisničkog ponašanja i anomičkog odnosa prema društvenom okruženju. Treći faktor izraz je adolescentnog buntovnog odnosa prema okolini, a posljednji par varijabli vjerojatno je uzrokovan psihopatološkim faktorima. Analiza otkrivene delinkventne aktivnosti proizvela je pet faktora od kojih su prva dva (64% varijance) vrlo slična prvim faktorima za neotkrivenu aktivnost. Vrlo mala reprezentativnost preostalih faktora za neotkrivenu i otkrivenu delinkvenciju ne opravdava davanje težine ionako suptilnim razlikama među njima. Čini se da je moguće konstatirati postojanje generalnog faktora asocijalnog ponašanja i anomičnog tipa odnosa prema socijalnom realitetu, te vrlo slabu povezanost između društvenih vrijednosti i delinkvencije.
HRV