Psihosocijalna prilagodba adolescenata na progonstvo - Ajduković, Marina (Array, 1995)
Cilj rada je istražiti neke izvore stresa i specifičnosti doživljavanja adolescenata u progonstvu. U prosjeku je svaki adolescent doživio 4.2 stresna događaja (od 16 ponuđenih). Većem broju stresnih događaja bili su izloženi oni mladi koji su češće mijenjali smještaj tijekom progonstva i koji su još uvijek razdvojeni od svojih obitelji. Izloženost većem broju stresnih događaja značajno je povezana i s povećanom depresijom adolescenata.