Kontroverzije oko afirmativne akcije - Mesić, MIlan (Array, 2005)
Izvorno afirmativna akcija je program američke vlade, usmjeren prvenstveno na poboljšanje socijalnoga položaja crnaca u sferama zapošljavanja i obrazovanja. Zagovarali su je mnogi društveni istraživači i aktivisti. Politički konzervativci napadaju programe afirmativne akcije, osobito upisne kvote na sveučilištima, pozivajući se na američko ustavno načelo o jednakosti pojedinaca. Tržišni konzervativci, pak, dokazuju da grupne (rasno-etničke) preferencije podrivaju same osnove kapitalističkoga sistema (natjecanja), a da istodobno nisu u stvarnom interesu najugroženijih slojeva crnaca i drugih manjina. U novije vrijeme javljaju se autori koji priznaju loše strane i neočekivane učinke afirmativne akcije, ali ne prihvaćaju njezino konzervativno odbacivanje u načelu.