Madijevci: primjer obitelji dalmatinske gradske elite u desetom i jedanaestom stoljeću - Nikolić, Zrinka (2005)
Madijevci su bili vodeća obitelj u Zadru, glavnom gradu bizantske teme Dalmacije od kasnog 10. do kraja 11. stoljeća. U prvoj polovini 11. stoljeća pokušavali su zadobiti vlast nad cijelom pokrajinom, ali ih je u tome omeo bizantski dvor. U radu se prikazuje povijest te obitelji kao i obiteljska struktura i politika, odnosi s Crkvom i gospodarski položaj.
Časopis je naveden u Pravilniku iz NN 2/97
Projekt MZOS
HRV