Kontroverzije oko "političke" korektnosti - Mesić, Milan (2005)
Politička ljevica i desnica u SAD-u međusobno se optužuju za izvornu ideju i aktualne političke interese i ciljeve vezane uz koncept 'političke korektnosti' (PC). Za desnicu riječ je o ljevičarskoj ideološkoj zavjeri i subverzivnoj politici ponajprije u visokom obrazovanju, s ciljem zatiranja slobode mišljenja, a onda i euro-američkih kulturnih vrednota uopće. Radikalni ljevičarski oponenti desničarske anti-PC kampanje odbacuju, pa i negiraju, postojanje prakse političke korektnosti u smislu nametanja kodeksa govora i ponašanja. Postoje, međutim, i autori koji nastoje relativno objektivno i nepristrano raspravljati o proturjećnostima međukulturnih, međurodnih i drugih odnosa na sveučilištima i u širem društvu.
Projekt MZOS
HRV