Analiza procjene aktualnih društvenih i političkih problema u Hrvatskoj - Čulig, Benjamin (Array, 2005)
Tijekom lipnja 2004. godine provedeno je istraživanje "Modernizacija i identitet hrvatskog društva" na slučajnom reprezentativnom i stratificiranom uzorku (N=1202) stanovništva Hrvatske. Jedna od dionica projekta bila je istraživanje prihvaćenosti političkih stavovskih struktura i s njim usko povezano mišljenje o aktualnim političkim problemima. U istraživanju je primijenjena metoda ankete, a skale stavovskih procjena sastojale su se od 21 čestice s pridruženom peterostupanjskom ordinalnom skalom procjene. U ovom radu iznosimo analizu strukture stavova o aktualni društvenim i političkim problemima, odnosno njihovu latentnu povezanost s političkim stavovskim strukturama. Komponentna analiza procjene aktualnih zbivanja izdvojila je četiri faktora. Shodno sadržaju, faktore smo imenovali: 1. razvojni pesimizam, 2. optimističko viđenje hrvatske budućnosti, 3. socijalno-egalitarna kritika društva, 4. povjerenje u kulturu i institucije civilnog društva. Riječ je o četiri sadržajno i konotacijski nezavisne dimenzije koje sugeriraju postojanje četiri različita tipa procjene aktualne društvene i političke stvarnosti. Primjena multiple regresije pokazala je da političke stavovske strukture, za razliku od individualnih karakteristika, relativno dobro i konzistentno objašnjavaju faktore procjene aktualnih zbivanja i time rasvjetljavaju dublju osnovu i potencijalna izvorišta načina gledanja na društvenu stvarnost.