Prema konceptualizaciji sustava odgoja i izobrazbe za Rome u Hrvatskoj - Hrvatić, Neven (Array, 1995)
Istraživanje i rezultati na području odgoja i izobrazbe Roma u Europi, kao i temeljni dokumenti uz znanstveno-istraživačke projekte različitih institucija daju realan okvir za moguće pristupe u Hrvatskoj. Fundamentalni činitelji konceptualizacije su stvaran broj i raspršenost Roma u Hrvatskoj, uvažavanje svjetskih i nacionalnih (hrvatskih)iskustava u interkulturalnom pristupu izobrazbi, te eksperimentalna provjera pojedinih nastavnih i školskih oblika. Rezultati znanstveno-istraživačkog projekta "Genealogija i transfer modela interkulturalizma", kao i istraživanja "Romi u Hrvatskoj" dali su teorijsku i provedbenu podlogu za eksperimentalnu provjeru posebnih pristupa za romsku djecu. Ljetna škola djece Roma u Hrvatskoj 1994. i Romska odgojna zajednica 1995. prvi su oblici interkulturalnog odgoja i izobrazbe. Konceptualizacija specifičnog sustava odgoja i izobrazbe obuhvaća iniciranje novih nastavnih oblika, predmeta i pristupa u cilju ustroja hrvatskog modela interkulturalne izobrazbe za Rome.