Pedagoška kritika u hrvatskoj periodici-Napredak 1859.-1999 - Hrvatić, Neven (Array, 1999)
Početak pedagoške krtike u hrvatskoj periodici veže se sa izlaskom “ Napretka” , kao stožernog pedagoškog lista tijekom 140 godina od kada izlazi (1859-1999). Kroz analizu pojedinih razdoblja tijekom izlaženja “ Napretka” (i utjecaja glavnih urednika) u radu se iznose brojni primjeri pedagoških kritika, polemika, prikaza i ocjena, koji su bili sastavni dio lista, ali imaju i šire pedagoško značenje. Za period 1946-1999 napravljena je kvantitavna analiza rubrike “ Ocjene i prikazi” , kao bi se uočili oblici povezanosti, razvojne tendencije i međusobni utjecaji u hrvatskoj pedagoškoj kritici. Potreba za konstruktivnom, argumentiranom, objektivnom, znanstvenom i kulturnom pedagoškom kritikom u Hrvatskoj, nastaloj na zasadama “ Napretka” iz prošlog stoljeća, konstanta je u periodici i hrvatskoj pedagoškoj misli.