Odgoj i obrazovanje Roma u Hrvatskoj: nove paradigme - Hrvatić, Neven (Array, 2005)
Uvažavajući činjenice kako je praktična (školska) realizacija odgoja i obrazovanja romske djece (tijekom perioda od doseljenja Roma prije više od šest stoljeća do danas), neznatna i obuhvatom i specifičnim nastavnim oblicima, teorijska (znanstvena) eksplikacija skromna, a povezanost načina života (i oblika stanovanja) Roma u uskoj vezi s odnosom prema obrazovanju (školovanju), važnost sustavnog pristupa još je više izražena. Značajan pridonos u ovom području su i rezultati znanstvenoistraživačkog projekta "Lokacije naseljene Romima – stanje i unapređenje razvoja naselja i aspiracije za oblike stanovanja" u kojem segment obrazovanja Roma ima posebnu važnost. U istraživanju su obuhvaćene 43 lokacije naseljene Romima (968 ispitanika) u 10 županija u kojima ima značajniji broj Roma. Za romsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj presudno je, uz poboljšanje socio-gospodarskog položaja, integriranje u sve segmente društva, ali i neprijeporna potreba očuvanja kulture, tradicije i stila života.