Uspješnost rješavanja problemnih matematičkih zadataka - provjera matematičko-logičkog modela - Vlahović-Štetić, V., Kišak, M. (Array, 2000)
Ovim radom provjerene su neke postavke matematičko-logičkog modela dječjeg rješavanja problemnih zadataka. Matematički problemni zadaci zbrajanja i oduzimanja mogu se podijeliti u tri vrste (kombiniranja, promjene i usporedbe), a unutar svake vrste postoje još tri podvrste. Matematičko-logički model predviđa da djeca najuspješnije rješavaju po dva zadatka promjene i usporedbe nazvane P1, P2 i U1, U2, nešto lošije zadatke P3, P4 i U3, U4, a najmanje uspješno zadatke P5, P6 i U5, U6. Prema spomenutom modelu može se pretpostaviti da će najčešća dječja pogreška pri rješavanju zadataka biti "broj iz zadatka", tj. da će djeca kao točno rješenje navesti neki od brojeva zadanih u zadatku. Ispitano je 30 učenika prvog razreda koji su individualno rješavali 12 problemnih matematičkih zadataka. Pretpostavke modela su djelomično potvrđene. Kod zadataka promjene nisu dobivene razlike u težini među podvrstama. Kod zadataka usporedbe pokazalo se da su zadaci U5 i U6 statistički značajno teži od ostalih zadataka. Analiza dječjih pogrešaka daje rezultate u skladu s očekivanjima modela. "Broj iz zadatka" najčešća je dječja greška u zadacima promjene, a u zadacima usporedbe ova greška se javlja jednakom čestinom kao i "pogrešna operacija". Smatramo da dobiveni rezultati pokazuju kako pri objašnjenju dječjeg rješavanja problemnih zadataka valja uz matematičko-logičke uzeti u obzir i činitelje vezane uz tekst zadatka.