Demografska kretanja u selima srednjodalmatinskog zaleđa u 16. i početkom 17. stoljeća prema osmanskim detaljnim poreznim popisima (mufassal defterima) - Jurin-Starčević, Kornelija (Array, 2004)
U radu se razmatraju demografska obiljezja te procesi repopulacije i rekolonizacije srednjodalmatinskog zaledja na temelju promjena u kretanjima broja lokaliteta oznacenih u osmanskim poreznim popisima kao sela i kao mezre, odnosno na temelju kretanja broja fiskalnih jedinica oznacenih kao kuce (hane). Na taj nacin predodzba o populacijskim trendovima, mrezi ruralnih naselja, rasporedu i omjerima krscanskog i muslimanskog stanovnistva itd. postaje mnogo jasnija.