Skulpture Žalobne Gospe Nikole Firentinca i Andrije Alešija u Splitu - Fisković, Igor (Array, 2005)
Uz tumačenje učestale pojave ikonografske teme "Žalobne Gospe" u dalmatinskome kiparstvu 15. stoljeća, dva se njezina kamena prikaza iz Splita pripisuju vodećim umjetnicima, Nikoli Ivanovu Firentincu i Andriji Alešiju. Analizom prvonastaloga s portala crkve Sv. Eufemije raspoznaje se stilistika rane faze najodličnijeg primorskog kipara uz otklanjanje udjela radionice o kojoj se dosad govorilo.