Etički kriticizam u djelu Milana Kangrge - Čović, Ante (1994)
Temeljna nakana autora je da u glavnim crtama rekonstruira etičku dimenziju u djelu Milana Kangrge. Pritom polazi od činjenice da je upravo ovaj aspekt Kangrgina djela izazivao najveće i opetovane nesporazume, tako da se čak tvrdilo kako se ovdje radi o etičkom nihilizmu. U članku se razjašnjava filozofska pozadina spornih pozicija i njihova fundiranost, pri čemu se posebnoj analizi podvrgava metodološka strana Kangrginih izvoda. Autor konačno dolazi do zaključka da kritičko dimenzioniranje moralne i etičke sfere u Kangrginu djelu ne daje nikakvu osnovu za prigovore da se ovdje radi o etičkom nihilizmu. Štoviše, Kangrginu originalnu poziciju, koju bi se moglo označiti kao kritiku moralne svijesti, u metodološkom pogledu bi se moglo nazvati etičkim kriticizmom.
Projekt MZOS
HRV