Durch die Austrocknung des Schlammigen teiches bis zur nicht-Identitaet - Lugarić, Danijela (2005)
Pod pretpostavkom da je pristajanje uz navike i pravila koje postavlja okolina prema pojedincu preduvjet društvene prihvaćenosti i ostvarenja, primjer Janka Polića Kamova, osebujne i po mnogočemu specifične pojave hrvatske književnosti, poslužit će da bi prikazao kako rušilački i negirajući odnos prema društvenim normama prijelaza 19. u 20. stoljeće u Hrvatskoj utječe na oblikovanje identiteta. Referat će, iščitavanjem života književnika iz romana Isušena kaljuža, prikazati sudbinu umjetnika koji je subverzijom kulturnih stereotipa želio postići veću puninu života. Modeliran u suprotnosti s društvom, kulturom, vremenom i prostorom, izrastao iz rušilačkog odnosa prema njima, njegov je identitet pobijao sâm sebe, bio onaj koji nije ono što jest – ne-identitet. Takav postaje u potpunosti nefunkcionalan, odbačen od društva – stranac bez identiteta.
Projekt MZOS
HRV