Psihološki čimbenici akutne boli - Ivanec, Dragutin (Array, 2004)
U prikazu se opisuje veza između psiholoških čimbenika i doživljaja boli te naglašava njihova važnost u tom doživljaju. Postojanje spolnih razlika te razlika zbog kulture i rase povezuju se s doživljajem boli primarno preko usvajanja rodnih uloga te procesa socijalizacije. Različiti koncepti ličnosti pokušavaju biti osnova za moguće varijacije u doživljaju boli, no rezimirani rezultati pokazuju da na temelju poznavanja ličnosti postoje relativno male mogućnosti objašnjenja tih razlika. Veći naglasak je stavljen na analizu primarno kognitivnih faktora, poput pažnje i emocija. U tom je smislu najveći dio je posvećen mogućim biološkim osnovama u procesiranju doživljaja boli. Rezultati istraživanja ukazuju na postojanje relativno konzistentnih mozgovnih procesa koji se mogu povezati sa smanjenjem doživljaja boli zbog distrakcije pažnje. Najveći dio ovog pregleda odnosi se na placebo efekt, kao važan psihološki čimbenik u mogućoj kontroli boli. U pregledu je naveden veći broj suvremenih istraživanja koja dosljedno pokazuju da je u osnovi pojave placebo efekta u smanjenu boli mehanizam koji se osniva na aktivaciji sustava endogenih opijata. Na kraju je kratko razmatrana hipnoza, kao psihološka tehnika koja je u najvećoj mjeri korištena u praktične svrhe pri ublažavanju boli, s naglaskom na mogućim mehanizmima njenog djelovanja.