Zdenko Škreb o literaturi i kulturi - Glovacki-Bernardi, Zrinjka (Array, 2004)
Temeljem raščlambe kulture o utjecaju antičke kulture na njemačku književnost određuje se status pojma kulture u okvirima Škrebova književnoteorijskog sustava. Njegova se polazišta uspoređuju s postavkama Maxa Webera, a zajedničko im je određenje građanstva kao pravog recipijenta antičke kulture, čime se kao središnji problem u univerzalnoj povijesti kulture određuje nastanak zapadnjačkog građanstva. Te se postavke podudaraju sa Škrebovim određenjem društvene funkcije književnosti.