Kvalitativno i kvantitativno ispitivanje sadržaja stigme prema psihičkim bolesnicima - Jokić-Begić, Nataša; Kamenov, Željka; Lauri Korajlija, Anita (2005)
Psihijatrijski bolesnici, osim poteškoća vezanih za svoje primarno oboljenje, suočeni su i s poteškoćama koje proizlaze iz njihove stigmatizacije u sredini u kojoj žive. Diskriminirajuća ponašanja kao što je ograničavanje zdravstvene skrbi, prava na obrazovanje, različite situacije vezane uz zapošljavanje samo su neki od primjera koji mogu dodatno ugroziti i fizičko i psihičko zdravlje stigmatiziranih osoba. Stigmatizacija dovodi do sniženja samopoštovanja te do osjećaja izolacije, usamljenosti i diskriminacije, što dodatno otežava liječenje primarne bolesti. U ovom smo istraživanju željeli smo posvetiti pažnju stigmatiziranim pojedincima u našem društvu. Iako je istraživanjem obuhvaćeno više skupina, u ovom smo se radu usmjerili na psihičke bolesnike. Kako bi se utvrdila kognitivna shema o psihičkim bolesnicima u našem društvu, ispitani su stereotipi, uvjerenja, atribucije i stavovi prema njima na uzorku od 356 učenika, studenata i odraslih građana Zagreba. Kako bi se ustanovili problemi i poteškoće s kojima se suočavaju stigmatizirane osobe, provedeno je i osam fokus grupa s psihičkim bolesnicima, članovima njihovih obitelji i profesionalnim osobljem koje s njima radi. Rezultati su ukazali na široko prihvaćen negativan stereotip o psihičkim bolesnicima. Iako stavovi prema njima variraju od neutralnih do pozitivnih, prihvaćanje psihičkih bolesnika je znatno slabije: više od 50% sudionika preferira zadržavanje veće socijalne distance prema njima. Rezultati su također pokazali da što više ljudi znaju o psihičkim bolesnicima, to su pozitivniji njihovi stavovi prema njima i veći stupanj prihvaćanja takvih osoba. Kvalitativno istraživanje metodom fokus grupa ukazalo je na potrebu za boljim razumijevanjem i većim ostvarivanjem temeljnih ljudskih prava psihičkih bolesnika, za što oni sami, kao i članovi njihovih obitelji, vide rješenje u boljoj edukaciji društva o psihičkim bolestima i mogućnostima i poteškoćama psihičkih bolesnika.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV