Zdenko Škreb o literaturi i kulturi - Glovacki Bernardi Zrinka (Array, 2004)
Temeljem raščlambe studije o utjecaju antičke kulture na njemačku književnost određuje se status pojma kultura u okvirima Škrebova književnoteorijskog sustava. Njegova se polazišta uspoređuju s postavkama Maxa Webera, a zajedničko im je određenje građanstva kao pravog recipijenta antičke kulture čime se kao središnji problem u univerzalnoj povijesti kulture određuje nastanak zapadnjačkog građanstva. Te se postavke podudaraju sa Škrebovim određenjem društvene funkcije književnosti.