Roditeljska percepcija ponašanja i interesa djece u selu i u gradu u svijetlu etike istraživanja djece - Janković, Josip (Array, 2004)
U radu se ispituje razlike roditelja iz različitih sredina (selo, manji gradovi i veliki gradovi) u Hrvatskoj u percepciji ponašanja i interesa vlastite djece. U prijašnjim su istraživanjima dobivene razlike u procjenama, ponajprije majka i očeva, a potom majka te učitelja i odgojitelja. To je potaknulo etička i metodologijska pitanja o ispitanicima u istraživanjima o djeci. Problem je nastao zbog upitnosti donošenja relevantnih zaključaka o stanju djece, njihovim interesima, aktivnostima, a osobito aberacijama u ponašanju, koje su prema novijim spoznajama, prije signali što ih djeca šalju odraslima za pomoć (socijalni obrambeni mehanizmi) kada nisu u stanju uspostaviti bio-psiho-socijalnu ravnotežu, nego što su izraz poremećaja u psihičkom funkcioniraju i/ili ponašanju. Ovdje je uz obiteljsku ulogu (žena i muž, odnosno majka i otac) kao nezavisna varijabla uvedena i vrsta naselja u kojemu obitelj živi kako bi se provjerilo koliko je povezana sa sadržajima kojima se djeca bave i dječjim ponašanjem. Pokazalo se da se majke i očevi ne razlikuju značajno u ocjenama dječjeg prihvaćanja roditeljskih zahtjeva, što posredno govori i o njihovu prihvaćanju pravila ili granica, a ne podudara se s nalazima prijašnjim istraživanja. Vrsta naselja nije presudna ni za percepciju ponašanja djece. Međutim, utvrđene su razlike u izboru aktivnosti: što je naselje veće malo je veći broj aktivnosti djece u slobodno vrijeme i više ih ide u kino, na koncerte i izložbe, dok aktivnosti što su podjednako dostupne svima, poput praćenja tv-programa najčešće odabiru u selima, a zatim u manjim i srednjim gradovima. Slično je s bavljenjem sa životinjama, a najviše se čita u velikim gradovima. U tome su sukladna stajališta obaju roditelja, ali su razlike među majkama nejednake. Očevi se ne razlikuju u percepciji broja aktivnosti u školi prema veličini naselja, ali je statistički značajna razlika utvrđena za majke. Isto tako majke prepoznaju značajno više aktivnosti nego očevi u svim sredinama. Naposljetku, iako su nađene određene razlike u ovom se istraživanju majke i očevi manje razliku nego u nekim prijašnjim, dok su znatno češće razlike u percepciji ponašanja, interesa i korištenja slobodnog vremena između roditelja u naseljima različite veličine.