Struktura obitelji i životni uvjeti obitelji u selu i u gradu - Berc, Gordana (Array, 2004)
Autori se bave strukturom i životnim uvjetima suvremene obitelji u Hrvatskoj s djecom osnovnoškolske dobi, ovisno o tome prebiva li u selu, malom i srednjem ili u velikom gradu. U analizi strukture obitelji ispitali su tko čini obitelji, te dob, stupanj obrazovanja i zanimanje članova obitelji. Životni uvjeti raščlanjeni su temeljem subjektivne procjene stambenih uvjeta obitelji te dostupnosti i rada raznih služba u lokalnoj zajednici. Ispitanici su ocjenili uvjete odlaska na posao, mogućnosti opskrbe domaćinstva, brzinu obavljanja administracijskih poslova, te mogućnosti cjelodnevnog boravka djece u školi i dodatnog obrazovanja u lokalnoj zajednici. Analiza je pokazala da se seoske i gradske obitelji statistički značajno razlikuju u većini ispitanih varijabla strukture i životnih uvjeta. To se osobito vidi u prosječno većem broju članova seoskog od prosječnoga gradskog domaćinstva. U selima se zadržala obitelj tradicionalne strukture s većim brojem djece i srodnicima(bake, djedovi i drugi članovi šire obitelji) spram obitelji u malom i srednjem te u velikom gradu. Očevi i majke iz seoskih i gradskih sredina statistički se, uz to, značajno razlikuju u stupnju obrazovanja: visoko obrazovanje ima najviše ispitanika u velikim gradovima, a najmanji u selu. Iz presjeka zanimanja majki (žena)i očeva (muževa) razvidno je da se najveći postotak očeva bavi radničko-zanatskim zanimanjima, a majki administracijskim poslovima i onima u kućanstvu. Većina ispitanika, neovisno o vrsti naselja, obiteljske stambene uvjete procjenjuje komfornim. S mogućnostima opskrbe, obavljanja administracijskih poslova i dodatnog obrazovanja nezadovoljno je najviše ispitanika u selu koji smatraju da su još loše prometno povezani s trgovačkim, poslovnim, upravnim i obrazovnim središtima.