Nacionalna ideologija i povijest u 'Crvenoj Hrvatskoj' i 'Dubrovniku'1902. godine: Čija je Župa Dubrovačka? - Aralica, Višeslav (Array, 2004)
Rad obrađuje raspravu između dva Dubrovčana, objavljivanu u listovima 'Dubrovnik' i 'Crvena Hrvatska' tijekom 1902. godine. Povjesničarski karakter te rasprave uputit će nas k pokušaju razotkrivanja veze između nacionalne ideologije i povijesti na razmeđi dviju epoha. Dva pitanja koja su u središtu našeg zanimanja jesu: Je li korištenje povijesti u takvim raspravama bilo plodonosno? te je li veza između povijesti i nacionalne ideologije nužna ili slučajna?