Mjesto hrvatskih idioma u koncepciji "malih" jezika - Kryžan-Stanojević, Barbara (Array, 2006)
U posljednje se vrijeme u jezikoslovlje uvode dva nova čimbenika: ljudski faktor (u kognitivnoj lingvistici) i različiti sociolingvistički faktori. Svrha je ovoga rada preispitati na koji način navedeni čimbenici utječu na definiciju jezika u užem smislu, te na odnos jezika, dijalekta, govora i narječja na sociolingvističkoj razini. Autori pokazuju da promjene na društvenom planu otvaraju mogućnost novog određivanja uloge malih jezika u multikulturalnoj Ujedinjenoj Europi.