Obrazovna uloga knjižnica: priprema građana za Europu znanja - Špiranec, Sonja (Array, 2005)
Brojne međunarodne organizacije na europskoj razini donose dokumente koji ne samo da upućuju na korjenitu promjenu pristupa obrazovanju, već obrazovanje stavljaju u središte političkog djelovanja prepoznajući u njemu temeljno uporište za kvalitetno buduće društvo. Postati ravnopravnim sudionikom Europe znanja podrazumijeva usvojanje cjeloživotnog učenja kao osnovnog društveno-političkog načela. Knjižnice u području razvoja sposobnosti koje su pretpostavka za ostvarenje tog načela mogu dati jedinstven doprinos informacijski opismenjujući korisnike, tj. educirajući ih o pretraživanju, pristupu, vrednovanju i korištenju informacija kako bi oni mogli samostalno stjecati znanja. U radu će biti prikazani pojedini programi i dokumenti Europske unije koji tijekove obrazovanja usmjeravaju prema cilju postizanja društva znanja te dokumenti koji izrijekom govore o osposobljenosti građana i ulozi knjižnica u ostvarivanju Europe znanja. Posebno će se ukazati na koncept informacijske pismenosti kao skupa sposobnosti koje uvjetuju korištenje svih prednosti i potencijala koje donosi društvo znanja. Zadnji je dio rada posvećen konceptu informacijske pismenosti, njegovoj pristutnosti u hrvatskim strateškim dokumentima i primjeni u vidu programa edukacije korisnika. Kao primjer programa obrazovanja korisnika koji se temelji na elementima informacijske pismenosti predstavit će se Virtualna učionica Nacionalne i sveučilišne knjižnice.