Nastanak kulta sv. Anastazije i njegov odraz u Zadru (9.-14.st.) - Vedriš, Trpimir (Array, 2002)
Rad istražuje podrijetlo štovanja sv. Anastazije u kasnoj antici te recepciju toga kulta u Zadru tijekom srednjeg vijeka (9.-14.st.). Središnja tema rada jest analiza pojedinih aspekata podrijetla i razvoja pasije sv. Anastazije te moguće veze srednjovjekovne zadarske hagiografske produkcije sa starijim predlošcima pasije. Na primjeru zadarskog štovanja sv. Anastazije uočene su mnoge karakteristične osobine srednjovjekovnog štovanja svetaca gradskih zaštitnika.