Znanstveno komuniciranje pod utjecajem elektroničkih izvora informacija i moguća promjena knjižničnog obrasca - Vrana, Radovan (2005)
Tijekom posljednjeg desetljeća potrebe znanstvenika za kvalitetnim tiskanim i, u novije vrijeme, elektroničkim izvorima informacija nužnih za izvođenje nastave i znanstvenih istraživanja postavljaju pred knjižnice nove zahtjeve. Kako bi se te potrebe bolje razumjele i kako bi im se moglo udovoljiti, potrebno je provoditi istraživanja i u skladu s dobivenim rezultatima prilagođavati obrazac rada knjižnica okolini u kojoj djeluju, a koja se također nalazi pod snažnim utjecajem informacijske i komunikacijske tehnologije. Stoga se u ovom radu postavlja pitanje prilagodbe knjižnica novonastalim uvjetima i prilagodbe načina rada, osobito prema znanstvenicima kao posebnoj kategoriji korisnika. U skladu s tim knjižnice moraju oblikovati, a potom i usvojiti strategije rada prema kojima bi postale ustanove usmjerene učenju radi razvoja (korisnika, ali i vlastitog razvoja). Stalna prilagodba ključni je način na koji knjižničari i knjižnice mogu odgovoriti na nove zahtjeve znanstvene zajednice te osigurati svoje mjesto unutar te zajednice u neposrednoj budućnosti.
Projekt MZOS
HRV