Propitivanje religijskog identiteta na primjeru Istre - Belaj, Marijana (2003)
Religijski identitet se u domacoj literaturi, ponajvise socioloskoj, promatra gotovo jedino na njegovoj povrsinskoj i simbolickoj razini u okviru grupe, odnosno u kontekstu oblikovanja etnickog identiteta. Ovim radom nastoji se ukazati na njegovo dublje i slozenije, a u temelju i drugacije znacenje kod pojedinca ili u zajednici. Pojam se propituje suprotstavljanjem dosadasnjeg uobicajenog stajalista promatranja (oblikovanje etnickog identiteta) stajalistu nekih koncepcija religije same te putem spoznaja o mjestu i ulozi svetaca zastitnika u zivotu vjernika u Istri na temelju njihovih kazivanja.
Projekt MZOS
HRV