Tilurij - arheološka istraživanja 2004. godine - Sanader, Mirjana (Array, 2004)
U selu Gardunu su 2004. nastavljena sustavna arheološka istraživanja na mjestu rimskog legijskog logora Tilurija. Nastavljeno je istraživanje na dvama logorskim lokalitetima koja su istraživana i prethodnih godina (sonde A i Z1), a započeto je istraživanje i na jednoj novoj lokaciji (sonda KJZ). Na sondi A je nastavljeno istraživanje sa sjeverne i južne strana zida A Pri tome je dokumentirana antička razina hoda s južne strane građevine koja će se moći datirati zahvaljujući nalazu četiri novca. Ispod antičke razine hoda nađena je otpadna jama koju su naknadno presjekli zid A i kontrafor K22. Temelji kontrafora odmaknuti su od temelja zida A i nešto su plići. Zid A i kontrafori međusobno su fizički vezani jedino antičkom razinom hoda. Sonda Z1proširena je prema istoku pri čemu je dokumentirano da se zidovi sj 2 i 3 penju na tvrdo nabijeni krupni šljunak, odnosno na sterilni sloj nabijene žute gline. Pod zid sj 2 se podvlači sj 22 u kojoj je nađena paragnatida okvirno datirana u sredinu 1. st. Sonda KJZ otvorena je na mjestu na kojem je na osnovi analize zračne fotografije pretpostavljena jugozapadna kula logorskog bedema. Istraživanjima nisu dokumentirani ostaci arhitekture koji bi se mogli povezati s rezultatima spomenute analize.