Sociodemografski profili nositelja političkih stavova u Hrvatskoj - Čulig, Benjamin (Array, 2005)
Tijekom lipnja 2004. godine provedeno je znanstveno istraživanje sociokulturnog identiteta stanovništva Hrvatske (N=1202). U radu iznosimo sociodemografske odrednice dobivenih stavovskih struktura, odnosno sociodemografske profile dobivenih političkih stavova. Dobivenih pet stavovskih struktura uzeli smo kao zavisne varijable latentnog tipa u jednostavnoj analizi varijance (ANOVA), u kojoj su klasifikatorske varijable bile: spol, obrazovanje, radni status, regija i stranačka preferencija. Klerikalističkom etnocentrizmu sklonije su žene s nezavršenom ili završenom osmogodišnjom školom, pretežno domaćice ili umirovljenice koje žive u Slavoniji ili Sjevernoj Hrvatskoj, a političke su im preferencije vezane prvenstveno uz HDZ. One su ujedno mnogo sklonije klerikalizmu negoli etnocentrizmu. Tehnokratizam visoko vrednuju svi ispitanici, a relativno su mu najskloniji umirovljenici, potom oni nižeg obrazovanja te stanovnici Like, Pokuplja i Banovine. Socijalizmu su sklonije žene iz Sjeverne Hrvatske, Like, Pokuplja i Banovine koje politički češće simpatiziraju HSLS ili SDP. Temeljne pretpostavke civilnog društva (egalitarizam, postojanje nevladinih organizacija, tolerancija i sl.) češće zastupaju žene s nezavršenom osmogodišnjom školom, samostalne privredne djelatnice, češće iz Like, Banovine i Pokuplja, potom iz Istre i Primorja te također iz Zagreba i Zagrebačke županije. Politički simpatiziraju sve stranke osim HSP-a. Europeizmu su skloniji manje obrazovani, ali bolje stojeći samostalni privrednici i domaćice, koji nisu iz Zagreba i Zagrebačke županije.